Творчеството на Itang Yunasz по подиума на SFW AW 19/20

Творчеството на Itang Yunasz по подиума на SFW AW 19/20

Itang Yunasz е тук, за да направи есенното издание на любимото ни модно събитие още по-атрактивно и вълнуващо

Itang Yunasz е емблематичен индонезийски дизайнер известен със ‘скромното’ си (не толкова разголено) облекло. Той започва своята кариера в модната индустрия още през 1981, като преди това е бил известен и като певец и актьор.

В началото на 90-те Yunasz решава да се съсредоточи върху кариерата си на моден дизайнер. През 2000 той започва да отдава повече време и внимание на различни модели на хиджаб и все така последователно го прави и до днес.

КАРИЕРА В СФЕРАТА НА ДИЗАЙНА

Itang Yunasz е роден в Джакарта на 31 декември 1958 г. Той е отгледан в семейство с дълбоко усещане за изкуство. Майка му, Yuliana, е била шивачка, а баща му, Yunas Sutan Pangeran – един от офицерите в армията, който също е имал интерес към изкуството и се е научил да скулптурира и рисува.

Itang Yunasz представя своя собствена ready-to-wear колекция за жени през 1981, след като си спечелва Runner Up място в Lomba Perancang Mode (LPM) – конкурс за моден дизайн, провеждан от списание Femina.

През 2000 г. той започва да проектира ‘скромно’ облекло. Дотогава, през повечето време, хиджаб модата е асоциирана с обикновената туника. Той, обаче, създава нова перспектива със своите различни дизайни, които са едновременно ‘скромни’ и модерни.

“Жените са много специални създания, които Аллах SWT е създал. Искам да ги вдъхновя да се обличат както със самоуважение, така и със стил. Представянето на тази мисъл пред света е предизвикателство, което, обаче, ми се е превърнало в мечта, още откакто започнах да проектирам хиджаб / ‘скромно’ облекло преди години. Това не е лесна цел за постигане, особено в по-ранните етапи. Но не се съмнявам, че усилията ми ще вдъхновят жените да се обличат едновременно ‘скромно’ и стилно”

– Itang Yunasz

Преди пет години той споделя една своя мечта в интервю:

„След 10 години искам да създам магазин специално за скромни ready-to-wear колекции, завършена с всички аксесоари, от които се нуждаят жените с хиджаб.“

След това, Yunasz продължава да добавя още колекции към своята модна империя, разширявайки я и насочвайки се към много сегменти. Изглежда че сега пътят към осъществяването на неговата мечта е отворен за него и го приветства.

ИНОВАЦИЯ

През годините Itang Yunasz създава множество иновации. Една от тях е използването на традиционни платове, като батик и икат, в дизайните си. За целта той поръчва специални платове, които да използва в моделите ‘скромни’ облекла, които създава. По този начин, той цели да запознае всички свои клиенти с истинските индонезийски платове и мотиви и дори допринася и за документирането им.

Itang Yunasz беше и пионерът в създаването на ‘скромни’ дрехи за всички сегменти. Той се грижи не само за онези от високата класа, но и за тези с по-ниско икономическо ниво. Това е и причината той да създаде „Preview” и „Kamilaa”, с които се превръща в първия дизайнер на Индонезия, който отваря магазини на Tanah Abang Market – специален пазар с достъпни цени.

ТОП МОДЕН ДИЗАЙНЕР

Благодарение на успеха си в създаването на много брандове с цел достигане до различните части от обществото, днес Itang Yunasz се слави със завидна популярност като дизайнер, определящ тенденциите в скромното облекло.

Itang Yunasz е коронясан от други мюсюлмански дизайнери и като най-продуктивният дизайнер, промотиращ скромния и елегантен дрескод. Много любители на модата, известни личности и хора от обществото са влюбени в неговите дизайни, а името му се е превърнало в ценна част от индонезийската модна индустрия.