South Script с вдъхновение от България на SFW AW 19/20

South Script с вдъхновение от България на SFW AW 19/20

Мариета Котова, изучава моден дизайн в университета “Солънт Саутхемптън” в южна Англия и тази година ѝ предстои да се дипломира. Завършила е Национална търговска гимназия в гр. Пловдив. Основното си образование завършва в художествена паралелка

Вдъхновението за колекцията, която ще видим на Sofia Fashion Week AW 19/20 се роди по време на втори курс, когато й е поставена задача да направи колекция за следващата година, като идеята и концепцията са изцяло избор на студентите. Мариета се замисля, че много често ние носим дрехи и щампи на различни култури, близки и далечни от нас, но никой не се е сещал всъщност, че българската култура има много какво да покаже на света.

Тогава името на нейната курсова работа e “Да покажем на света богатството на България”. така Мариета решава да реализира тази колекция, като започва с България, защото ние на първо място трябва да ценим нашата култура и писменост.

South Script представя дамска спортно-елегантна колекция “Възраждане”, посветена на българската писменост и култура. Колекцията е вдъхновена от българската култура и тадиционните български облекла, а очертанията и формите са съчетани с елементи от стрийт стайл културата. За принтовете върху облеклата е използвана глаголицата и куплети от стихотворения на български поети.

Модата няма граници.